Lucrarile dentare din acrilat si metalo acrilice au fost folosite pe scara larga in stomatologie in trecut dar, odata cu aparitia materialelor de restaurare moderne (ceramica, compozit), acestea au pierdut teren. Chiar daca sunt inca folosite in anumite parti pe post de restaurari definitive, cea mai importanta aplicatie a lor a ramas pentru lucrari provizorii.

Principalul avantaj al restaurarilor din acrilat il reprezinta costul scazut si confectionarea usoara; sunt insa net inferioare atat lucrarilor din ceramica cat si din compozit.

Indicatii

Lucrari provizorii: este cea mai importanta indicatie a restaurarilor acrilice. Coroana provizorie din acrilat nu mai are nevoie de schelet de sustinere deoarece trebuie sa reziste doar pana ce lucrarea definitiva este finalizata.

Daca pacientul nu isi permite o lucrare ceramica sau din compozit. Pentru a preintampina consecintele nefaste ale pierderii dintilor, este foarte importanta restaurarea spatiilor edentate cat mai repede cu putinta.

Acesta este motivul pentru care este bine sa se realizeze macar o lucrare metalo acrilica, pana cand pacientul va avea posibilitatea sa-si realizeze o restaurarea superioara calitativ.

Indicatii restranse pentru urmatoarele situatii: persoane in varsta, cazuri sociale, persoane care au doar restaurari din acrilat pe care nu pot (sau nu doresc) sa si le inlocuiasca.