Coroanele dentare din zirconiu

Coroanele dentare pe suport de zirconiu sunt realizate prin frezare computerizata (procedeu CAD-CAM sau frezare prin comanda numerica) si sunt extraordinare din punct de vedere estetic. Asadar protezarea folosind suportul de zirconiu nu rezolva doar o problema functionala, lasand partea estetica pe seama altor proceduri de infrumusetare a zambetului, ci reprezinta in sine o solutie estetica de acoperire a implantului dentar sau a unui dinte incomplet. Din punctul de vedere al specialistilor in protetica dentara, coroanele pe suport de zirconiu reprezinta solutia optima pentru restaurarea dintilor, fara a ne limita doar dintii frontali. Spre deosebire de alte solutii de inlocuire a tesuturilor dintare, aceasta este cea preferata de pacienti, datorita aspectului sau similar cu cel al unui dinte natural si rezistentei ce ii asigura o durabilitate mai mare.

Există o serie de avantaje ale utilizării coroanelor de zirconiu, dintre acestea le amintim pe următoarele :

  • Estetica – pacientii sunt în primul rând interesati de aspectul lucrarilor protetice, uneori chiar înainte de functionalitatea lor.
  • De aceea, zirconiul este preferat de cei care au pretentii estetice deosebite, prin naturaletea pe care acesta o confera lucrarii protetice.
  • Durabilitatea – coroanele de zirconiu necesita o investitie financiara mai mare decât în cazul omologilor din metal sau din acrilat, însa rezultatele sunt mai bune în timp şi în ceea ce priveste rezistenta.
  • Zirconiul nu înglobeaza apa precum acrilatul iar prin procesul tehnologic de fabricatie computerizat, dobândeste o mai bună adaptare si rezistenta la factorii locali şi de mediu ce tind să descimenteze sau sa fractureze lucrarea.
  • Biocompatibilitate – o condiţie esentiala a materialelor utilizate în protetica este biocompatibilitatea, caracteristica coroanelor dentare de a fi acceptate de tesuturile din jur si de a nu produce reactii secundare.

Utilizarile zirconiului:

Scheletul de sustinere al lucrarilor ceramice
Aproape orice tip de lucrare protetica poate fi construita din ceramica pe suport de zirconiu. Structurile sunt extrem de rezistente si durabile iar estetica unor asemenea restaurari este deosebita.
Lucrari protetice integral din zirconiu
Deoarece legatura care se formeaza intre zirconiu si ceramica nu este foarte puternica, coroanele sau puntile dentare pot fi construite in intregime din zirconiu fara strat de ceramica deasupra.
Implanturi dentare++
In mod normal, implanturile dentare sunt fabricate din titan. Uneori, bontul artificial al implantului poate fi confectionat din zirconiu. Pentru a obtine cele mai bune rezultate estetice, se recomanda ca peste implanturile dentare din zirconiu sa se execute lucrari protetice tot pe baza de zirconiu.